İstanbullu nasıl yazılır TDK?
İstanbullu kelimesi “İstanbul şehrinde doğmuş” anlamına gelir. İstanbullu kelimesinin İstanbullu olarak yazıldığı da görülebilir. Ancak kelimenin doğru yazımı “İstanbullu”dur.
İstanbulum nasıl yazılır TDK?
İSTANBULUMUZ KELİMESİNİN ANLAMI Türk milleti denildiğinde, aynı inançtan (Müslüman) ve Türkmen soyundan gelen bir topluluk anlaşılır. Bu kelime sıklıkla “Bizim İstanbul” veya “Bizim İstanbul” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı bizim İstanbul şeklinde olmalıdır.
Ben Ankaralıyım nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Ankaralı” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “Ankaralı”dır.
İstanbullusun nasıl yazılır?
İSTANBUL KELİMESİNİN ANLAMI İnsanların hangi şehirden geldiğini yazarken, türetme eki -li, isimden yeni bir isim yaratır ve isimle birleşen bu ek, bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla “from Istanbul”, “from Istanbul”, “from Istanbul” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanım “Istanbullu” olmalıdır.
Ankara şehri nasıl yazılır TDK?
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI: Türkiye’nin Orta Anadolu bölgesindeki illerden biri ve Türkiye’nin başkentidir. Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır.
İstanbullu özel isim mi?
Coğrafi bölge, yerleşim yeri, kıta, ülke; sokak, cadde, mahalle vb. adları. Özel isimdir ve hem adın hem de varsa yer türünün (bölge, yol, cadde vb.) ilk harfi büyük yazılır: İç Anadolu Bölgesi, Avrupa, Bala, İrlanda, İstiklal Caddesi vb.
İstanbulumuzun ayrılır mı?
OUR ISTANBUL KELİMESİNİN ANLAMI Özel isimlere eklenen sahiplik, durum ve belirtme ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla our Istanbul olarak yazılır.
İstanbul kelimesi nasıl yazılır?
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Boy pos nasıl yazılır TDK 2024?
Beyaz Zambak (eski) / Beyaz Zambak (güncel) Yeşil Biber (eski) / Yeşil Biber (güncel) Boy bos (eski) / boy pos (güncel)20 Temmuz 2023
Ankaralı’lı eki ayrılır mı?
TDK’ya göre Ankaralı kelimesinin doğru yazımı “Ankaralı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Sırılsıklam nasıl yazılır?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: bariz, açık, eksiksiz, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, mor, kırık, sağlam, çok sarı, sırılsıklam, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Oğlu ya mı oğlu na mı?
2- (-oğlu) ile biten yer adlarına (-na) eki mi, yoksa (-ya) eki mi getirilmelidir? Örnek: Süloğlu’na geldin, Süloğlu’na geldin. Cevap: Alaoğlu, Süloğlu gibi ‘oğul’ sözcüğüyle oluşturulan soyadları veya yer adları, ünlüyle başlayan bir ek aldığında Alaoğlu şeklinde yazılır, Alaoğlu’na örneklerinde görüldüğü gibi.
İstanbullu ek ayrılır mı?
Ayşe, teyzemin keki çok lezzetli. 3. Özel isimlerin çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, türetme ekleri ve onları takip eden çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. İstanbul’un taşı toprağı altındır dediler. İstanbullular beni tanımadı.
İstanbulluların nasıl yazılır TDK?
İSTANBULLULAR KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla “İstanbuler” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “İstanbuler” olmalıdır.
Bursalı derken nasıl yazılır?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
İstanbul’da derken da ayrı mı?
İSTANBUL’DAKİ KELİMENİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla yanlış yazılır, örneğin İstanbul’da. Doğru kullanımı İstanbul’da olmalıdır.
İstanbul kelimesi nasıl yazılır?
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Özel isimlere gelen ekler nasıl yazılır?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleri ile ayrılır: İstiklal Harbi, Atatürk’üm, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi, Gül Baba, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Ayşe Hocam nasıl yazılır TDK?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük yazılmalıdır.