Şirket değişiminde tazminat hakkı ne olur?
İş devri halinde, hem devreden işveren hem de işi alan işveren kıdem tazminatından sorumludur. İşi devreden işverenin sorumluluğu, çalışanın o işverenin işinde çalıştığı süreyle sınırlıdır. Devreden işveren, kıdem tazminatının ve yıllık izin ücretinin tamamından tek başına sorumludur.
Devir yapılan şirketin işçilerin tazminatı nasıl oluyor?
İş devri halinde, çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamazlar çünkü devreden işverenler çalışmaya devam etmektedir ve iş sözleşmesi sona ermemiştir. Başka bir deyişle, işi devredilen çalışanın yalnızca devir nedeniyle kıdem tazminatı alması mümkün değildir.
Şirket ismi değişirse tazminat alınır mı?
Şirket isminde veya hatta şirketin kendisinde bir değişiklik olması kıdem tazminatı almaya hak kazanmanız için bir sebep değildir. İş sözleşmeniz bu değişiklik nedeniyle işvereniniz tarafından feshedilirse kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız.
İş değiştiren işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
İşçinin çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik olması halinde iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alabilir.
Kıdem tazminatı almak için haklı sebepler nelerdir?
İş Kanunu’nun 14. maddesinde sayılan sebeplerden birinin varlığı yeterlidir. 4857 SAYILI KANUNUN 25. MADDESİ UYARINCA ETKİN ASKERLİK NEDENİYLE İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASI… 4857 SAYILI KANUNUN 24. MADDESİ UYARINCA ETKİN ASKERLİK NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARILMASI… YAŞLILIK AYLIĞI (EMANET) VEYA SERMAYE ÖDEMESİ NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARILMASI. … İşçinin evlenme nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi… İşçinin ölümü
İşyeri değişirse tazminat alınır mı?
İş değişikliği nedeniyle bildirilen değişikliği kabul etmek istemeyen çalışan, iş ilişkisini haklı nedenle sona erdirerek kıdem tazminatı talep edebilir.
İş sözleşmesinin devri halinde devredilen iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçinin kıdem tazminatından kim sorumlu olacaktır?
Kıdem tazminatı sorumluluğuna ilişkin olarak Yargıtay, kıdem tazminatının, devreden işverende geçirilen süreler de dikkate alınarak iş sözleşmesinin toplam süresi üzerinden hesaplanacağını ve son devreden işverenin bu kıdem tazminatının tamamını ödemekle sorumlu olacağını hükme bağlamıştır.
Kaç yıl çalışıp kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek?
10 yıl çalışıp kendi isteğiyle ayrılanlar bile tazminat alabiliyor.
Kıdem tazminatından kim sorumludur?
Dava kime karşı açılırsa açılsın, apartman sahipleri apartman çalışanlarına kıdem tazminatı ödemekten sorumludur. Apartman sahipleri kapıcıya göre “işveren” konumundadır. İşveren kıdem tazminatı ödemekten sorumludur.
Devreden işverenin kıdem tazminatından sorumluluğu kaç yıldır?
DEVİR EDEN İŞVERENİN SORUMLULUĞU SINIRSIZ MIDIR? Devreden işverenin sorumluluğu, kıdem tazminatı dışındaki tüm talepler için devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
İşyerinin satılması durumunda işçi kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir mi?
Çalışan, işyerinin taşınması nedeniyle herhangi bir yasal hak kaybına uğramasa da, taşınma çalışanın iş akdini feshetmesi için meşru bir sebep oluşturmaz. Başka bir deyişle, işyerinin taşınması nedeniyle iş ilişkisinden ayrılan çalışana kıdem tazminatı ödenmesi gerekmez.
Bölüm değişikliğini kabul etmeyen işçi tazminat alabilir mi?
Görev değişikliğini kabul etmezseniz, görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıt vermeli ve görevi kabul etmediğinizi belirtmelisiniz. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
İşten çıkmak istiyorum kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
Mevcut yasal düzenlemelere göre, iş ilişkisini kendi isteğiyle terk eden (fesih) bir çalışan kıdem tazminatına hak kazanmaz. Ancak çalışan, “iş hukukunda belirtilen meşru bir sebeple” iş yerinden ayrılırsa, iş yerinden kendisi ayrılmış olsa bile kıdem tazminatına hak kazanır.
2024 kıdem tazminatı Ne Kadar?
01.07.2024 – 31.12.2024 Dönemi Kıdem Tazminatı Tavanı Hakkında | Kpmg-Vergi. 05.07.2024 tarihinde, T.C. Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın yayımladığı mali ve sosyal haklara ilişkin genelgeye göre, 01.07.2024 – 31.12.2024 dönemi için geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı 41.828,42₺ olarak açıklandı.
İşçi hangi hallerde kıdem tazminatı alamaz?
İş Kanunu’nun 14. maddesinde öngörülen fesih halleri dışında kalan hallerde, örneğin tarafların rızası (istifa), belirli bir sürenin dolması vb. gibi fesih sayılmayan sebeplerle iş sözleşmesinin feshedilmesi hâlinde, işçinin geçici olarak işten çıkarılması hâlinde kıdem tazminatı ödenmez.
Taşeron şirket değişirse tazminat ne oluyor?
İş değişikliği sırasında çalışanın iş sözleşmesi değişmez. Asıl işverenin işyerinde çalışanı sona eren alt işveren, çalışanlarının iş sözleşmelerini feshetmez ve kıdem tazminatı ile diğer haklarını vermezse, bu çalışanlar (tüm haklarıyla birlikte) yeni alt işverene devredilmiş sayılır.
Kaç yıl çalışıp kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek?
10 yıl çalışıp kendi isteğiyle ayrılanlar bile tazminat alabiliyor.
Görev değişikliğini kabul etmeyen işçi tazminat alabilir mi?
Görev değişikliğini kabul etmezseniz, görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıt vermeli ve görevi kabul etmediğinizi belirtmelisiniz. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
İşveren girdi çıktı yaparsa ne olur?
İşveren, çalışana kıdem tazminatını, onu çalıştırıp çıkararak ve hemen ardından tekrar işe alarak ödüyorsa, aslında sürekli çalışma söz konusudur. Bu gibi durumlarda kıdem tazminatı, çalışanın tüm hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. Ayrıca, kıdem tazminatının ilk dönem için ödenmesi sonucu değiştirmez.