İçeriğe geç

Basit Muhakeme Usulü Ne Demek

Basit muhakeme usulü nedir?

Basit yargılamanın temel amacı, belirli bir ciddiyet düzeyine ulaşmayan suçlarda bazı usul adımlarını ve aşamalarını atlayarak yargılamaların süresini kısaltmaktır. Aslında bu prosedür, ceza yargılamasının en önemli bileşenlerinden biri olan yargılamayı ortadan kaldırır.

Basit yargılama usulü kaç ayda sonuçlanır?

Ancak, olağan yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir.

Basit yargılamada ne ceza verilir?

Basit yargılama usulü, para cezası veya iki yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlara uygulanabilir. Özellikle, özel kanunlarda (5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda) sayılan ve azami 2 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçların da basit yargılama usulüne tabi olduğunu vurgulamak isteriz.

Basit yargılamaya itiraz edilirse ne olur?

7499 sayılı Kanun’un 17. maddesinde değiştirilen hükme göre, olağan yargılama usulünde istinaf hakkında karar veren mahkeme dosyayı artık incelemeyecek ve dosyayı başka bir asliye ceza mahkemesine gönderecektir. Bu durumda dosya hakkındaki hüküm başka bir mahkeme tarafından verilecektir.

Basit yargılama usulü tanık dinlenir mi?

Tanıklığın delil olarak kabul edildiği hallerde tanık duruşmada dinlenir, CMK m. 201’e göre doğrudan sorgulama hakkı güvence altına alınmalıdır. Bu nedenle tanık dinlenmesi gereken hallerde basit yargılama usulü uygulanmamalı, olağan yargılama usulünde duruşma yapılmalıdır.

Basit yargılama usulünde sözlü yargılama var mı?

Olağan yargılama usulünde dilekçe teatisi, ön inceleme duruşması, tahkikat, sözlü duruşma ve hüküm gibi aşamalar bulunmaktadır.

Basit yargılamada dosya üzerinden karar verilir mi?

Olağan yargılama usulüne göre iddianamenin kabul edilmesinden sonra, adli para cezasını ve/veya iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda yargılama bazı usul işlemlerinden muaf tutulmakta ve mahkemelere duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden verilecek karara göre karar verme imkânı tanınmaktadır.

Basit yargılama usulünde deliller ne zaman sunulur?

Dolayısıyla basit duruşma usulünde olduğu gibi yazılı duruşma usulünde de, ön inceleme duruşmasından itibaren iki haftalık kesin süre içinde başvuruda sunulmayan belgelerin mahkemeye sunulması mümkündür.

Basit yargılama usulünde duruşma açılır mı?

Öte yandan kural, olağan yargılama usulüne göre verilen karara karşı itirazın niteliği ne olursa olsun, mahkemenin her durumda duruşmalı olarak yargılamaya devam edeceğini öngörmektedir.

Basit yargılamada dava kaç kez takipsiz bırakılabilir?

Yargılamadan hariç bırakılıp daha sonra uzatılan bir dava, ilk uzatmadan sonra bir kereden fazla ele alınmadan bırakılamaz. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır. Dava ikinci kez takip edilmediği takdirde açılmamış sayılacağına karar vermek doğru değildir.

Sanık ceza alır mı?

Ancak, kişi suçlanmadan veya aleyhine bir suçlama yöneltilmeden önce, davacı-davalı olur. Bu durumda, davacı-davalı olarak anılan kişinin cezalandırılma olasılığı vardır. Kendisi hakkında ayrı bir şikayet yoksa, şikayetçiler cezalandırılmayacaktır.

Basit yaralamadan yargılanıyorum mahkemede ne sonuç çıkar?

Mağdurun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir yaralanma nedeniyle şikâyetinden vazgeçmesi halinde, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Yargılama aşamasında hâkim, ceza yargılamasının durdurulmasına karar verir.

Basit yargılama usulünde vekalet ücreti çıkar mı?

11 Şubat 2019 tarihli ek kararla, basit yargılama usulüne göre yürütülen yargılamada avukatlık ücretine ilişkin yasal bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle itirazımızın reddine karar verildi.

Yargılama başladıktan sonra mahkeme suç vasfını değiştirebilir mi?

CMK m.225/2: “Mahkeme, fiili nitelerken iddia ve defilerle bağlı değildir.” hükmüne göre; mahkeme iddianamede belirtilen hukuki sınıflandırmayla bağlı olmayıp duruşmada bunu değiştirebilir ancak yeni sınıflandırmaya doğrudan karar veremez.

Basit yargılamada cevap süresi var mı?

Olağan yargılamada cevap süresi, davalıya başvurunun tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Ancak, duruma göre bu süre içinde cevap verilmesi zorlaşırsa, mahkeme, başvurunun bu süre içinde yapılması kaydıyla, bir defaya mahsus olmak üzere iki haftaya kadar ek süre verebilir (m. 37/2).

Muhakeme şartları nelerdir?

Ceza muhakemesi izni başvurusunda bulunmak için gereken şartlar nelerdir?

Basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır HMK?

(1) Kanunda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki hâllerde olağan yargılama usulü uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Kanunun dosya üzerinden doğrudan doğruya karar vermesine izin verdiği dava ve işler.

Basit yaralamadan yargılanıyorum mahkemede ne sonuç çıkar?

Mağdurun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir yaralanma nedeniyle şikâyetinden vazgeçmesi halinde, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Yargılama aşamasında hâkim, ceza yargılamasının durdurulmasına karar verir.

Seri muhakeme usulü kabul edilirse ne olur?

Hızlandırılmış yargılamada şüpheli, daha az ceza almak için süreci tamamlama teklifini kabul etmek üzere savcıyla anlaşır. Bu süreç mahkeme tarafından denetlenir. Savcı ile şüpheli arasındaki anlaşma mahkeme tarafından onaylandıktan sonra şüpheli sanık olmadan cezalandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Evi Olan Escort