İçeriğe geç

Gümüşhanede Alevi Var Mı

Gümüşhane’de kaç Alevi köyü var?

Ayrıca Gümüşhane’de Zazaca ve Kürtçe konuşulan yaklaşık on Alevi köyü bulunmaktadır. Bu köyler Gümüşhane’ye Erzincan ve Tunceli’nin çevre bölgelerinden göç etmiştir. Bu köylerin çoğu Kelkit ilçesinde bulunmaktadır. Ancak Kürtçe ve Zazaca konuşulan bu köylerin çoğunda Türkmen Alevileri olduğu söylenmektedir.

Gümüşhane hangi mezheptendir?

Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.

Gümüşhane kökeni nedir?

Etimoloji Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.

Gümüşhaneliler hangi Türk boyundan?

Bölgeye gelen ilk Türk kabilesi Çepnilerdi. Daha önce Ardasa olarak adlandırılan ilçe, Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferi sırasında çadırını Torul’da kurmasından sonra Torul adını aldı.

En çok Alevi hangi ilde?

Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.

Trabzon’da Alevi köyü var mı?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.

Gümüşhane halkı Rum mu?

Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.

Gümüşhane hangi soydan?

Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.

Gümüşhane halkına neden halt denir?

Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısı Haldi; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt yöresinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.

Gümüşhane Kürt yeri mi?

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü var, köylülerin çoğu Alevi Kürt. Bu ne Behdinan, ne Botan, ne de Serhat köyü. Karadeniz bölgesinde bir Kürt köyü.

Gümüşhane’de neden çok kilise var?

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, zengin madenleriyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gümüşhane’de uzun yıllar varlığını sürdüren medeniyetler ibadetlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir.

Kelkit halkı nereden gelmiştir?

1058 yılında Tuğrul Bey’in kardeşi İbrahim Yinal Bey, Kelkit ve çevresini fethetti. Bu dönemde yoğun Türkmen aşiretleri Kelkit ve çevresine göç edip yerleştiler.

Gümüşhaneliler Alevi midir?

Gümüşhane’deki ana dini renk Sünniliktir. Ancak son yıllarda, il halkı arasında geleneksel olarak var olan Alevi inancına ek olarak, Şii mezhebinin üyeleri de ortaya çıkmıştır.

Gümüşhane çepni mi?

Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.

Gümüşhane hangi ilden ayrıldı?

1870 Trabzon Yıllığı’nda Gümüşhane’yi Trabzon’un ilçeleri arasında görüyoruz. II. Abdülhamid döneminde Gümüşhane tekrar Trabzon Vilayeti’nin bir parçasıydı. Bu dönemin sonu olan 1908’de Batum 1878’de Rusya’ya devredildi ve Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak devam etti.

Gümüşhane’de kaç Kürt köyü var?

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü bulunmaktadır ve köylülerin çoğunluğu Alevi Kürt’tür.

Bayburt’ta kaç tane Alevi köyü var?

Bayburt’ta 10’dan fazla Alevi köyü var. Ayrıca Bayburt’un Demirözü ilçesinde Damlıca, Yakupabdal, Yukarı Dikmetaş, Doğanaslan, Gelengeç ve Gülalihayık adlı Alevi köyleri bulunmaktadır. Dönemin AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek’in 2013 yılında Damlıca köyündeki cemevi ziyaretinden.

Kaç tane Alevi köyü var?

Nüfus dağılımı: Türkiye’deki Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde bulunmaktadır, toplamda yaklaşık 548 köy bulunmaktadır, bunların 57’si karma köydür.

Gümüşhane’de kaç tane köyü var?

Gümüşhane İlçe Sayısı: 5 Belediye Sayısı: 15 Belde Sayısı: 9 Köy Sayısı: 315

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir