Tefsir okurken abdestli olmak gerekir mi?
İTTİHADÜL ULEMA Fetva Kurulu’nun yayınladığı fetvada; tefsir, tercüme ve diğer yerlerde, “Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinin yazılı olduğu yere” abdestsiz dokunmanın caiz olmadığı ifade edilmektedir.
Tefsir tesettürsüz okunur mu?
İTTİHADÜL ULEMA Fetva Kurulu’nun yayınladığı fetvada; tefsir, tercüme ve diğer kaynaklarda, “Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinin yazılı olduğu kısma” abdestsiz dokunmanın caiz olmadığı ifade edilmektedir.
Tefsir kitaplarına abdestsiz dokunulur mu?
Fıkıh âlimlerinin çoğunluğuna göre, tefsir kitaplarında ayetler bulunsa bile, abdestsiz veya haram olmayan bir kimsenin bu kitaplara dokunması, taşıması ve okuması caizdir. Çünkü tefsirin amacı Kur’an’ın okunması değil, manasıdır.
Kuran meali ve tefsiri abdestsiz okunur mu?
Kur’an-ı Kerim’in abdest almadan da ezberden okunabileceğinde şüphe yoktur, ancak o, Allah kelamı olduğu için, ezberden okunurken bile abdest alınması bazı âlimlerce tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mekmû’, 2/69).
Tefsir kitapları adetliyken okunur mu?
Hanefi, Şafii ve Hanbelilere göre, adetli veya lohusa kadınlar, cünüp kadınlar gibi Kur’an okuyamazlar. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizi, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) demiştir.
Hastayken tefsir okunur mu?
Kadınlar adet dönemlerinde veya doğum yaptıktan sonra dua edebilirler; zikir ve dua anlamına gelen ayetleri okuyabilirler. Ayrıca kelime-i şehadet, kelime-i tevhid, kelime-i istiğfar ve salat duasını okuyabilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Tesettür olmadan Kuran okunur mu?
Hem erkekler hem de kadınlar başörtülerini örtmeden Kuran okuyabilirler. Ancak kadınlar için başlarını örtmek bir görgü kuralı, yani bir uyum biçimi olarak zorunludur. Yani bir kadın başı açık bir şekilde bir ayete bakmak isterse ve bunu yaparsa ne dininden döner ne de günahkâr olur. Amaç küçümsemek değildir.
Kuran okurken ne giymeli?
1-Kur’an okumak bir ibadet olduğundan samimiyet ve ciddiyet gerekir. 2-Kişinin yıkanması ve temiz olması gerekir. (Cinsel veya hayızlı olmamamız gerekir.) 3-Kur’an okuduğumuz yer ve elbisemiz temiz olmalıdır.
Kuranda tesettür zorunlu mu?
Müslüman bir kadın için örtünme, namaz ve oruç kadar zorunludur. Bu nedenle, eğer bir Müslüman kadın örtünmeyi reddeder ve terk ederse, mürted olur ve İslam’dan çıkar. Ancak, eğer onu inkar etmeden sadece bozuk bir toplumu takip ederek terk ederse, günahkar olur, mürted olmaz.
Cünüpken Kuran okunur mu?
7. Cünüp, adetli ve lohusa olanlar Kur’an okuyamazlar. Ancak bir ayetten az okuyabilir (yani yarısını okur, durur; sonra diğer yarısını okur). Uzun ayetler için kısa ayetler ölçü alınır; yani kelime kelime sürekli okunur.
Kuran okumak için abdest almak şart mı?
Abdestsiz bir kimsenin Kur’an okumasında bir sakınca yoktur. Hatta İslam alimlerinin bunun caiz olduğu konusunda ittifak ettikleri bildirilmiştir. Bu konudaki sahih hadisler, abdestsiz olup Kur’an okumak isteyen bir kimsenin Kur’an okumak için abdest almasına gerek olmadığını belirtmektedir.
Risale-i Nur Adetliyken Okunur mu?
Cünüp, hayızlı veya lohusa olan bir kadına Kur’an’dan herhangi bir ayet okutulması caiz değildir; bu konuda Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Cünüp ve hayızlı kadın Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (İbni Mâce, Tahâret, 105.)10 Şubat 2023
Cenabet Kuran meali okunur mu?
Necis olan bir kimse, namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve taatleri yerine getiremeyeceğinden, ilk fırsatta abdest alarak namaz kılmasına engel olan bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.
Telefondan abdestsiz Kur’an meali okunur mu?
Din İşleri Yüksek Kurulu Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda bulunan Kur’an metinleri ve kayıtları başlı başına mushaf olarak kabul edilmez. Bu nedenle, Kur’an yüklü bu tür cihazlara abdestsiz dokunulabilir ve Kur’an bu şekilde okunabilir.
Kuran meali yatarak okunur mu?
Bu sebeple ayakta, otururken, yan yatarken veya sırtüstü yatarken, adabı gözeterek ve saygısızlık yapmadan Kur’an-ı Kerim’i okumakta ve dinlemekte bir sakınca yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Onlar ayakta, otururken ve yan yatarken Allah’ı anarlar” (Âl-i İmran, 3/191).
Kuran okurken abdest almak şart mı?
Abdestsiz bir kimsenin Kur’an okumasında bir sakınca yoktur. Hatta İslam alimlerinin bunun caiz olduğu konusunda ittifak ettikleri bildirilmiştir. Bu konudaki sahih hadisler, abdestsiz olup Kur’an okumak isteyen bir kimsenin Kur’an okumak için abdest almasına gerek olmadığını belirtmektedir.
Risale okurken abdest almak gerekir mi?
Risale-i Nur veya Cevşen’i aydınlığa ve ışığa yönelten gerçek bir ibadetin parçası olarak okurken abdest almak tavsiye edilir, makbuldür, faziletlidir, tercih edilir ve zorluk yoksa tercih edilmelidir. Fakat farz değildir. Abdestsiz okumak için metindeki ayetlere dokunmamamız yeterlidir.
Gusülsüz Kuran okursak ne olur?
Zira, Peygamber (s.a.v.)’in ifade ettiği gibi, sadece pislik hali onu Kur’an-ı Kerim’i okumaktan alıkoyar. İmam Nevevi, Sahih Müslim’in tefsirinde şöyle demiştir: “Bu hadis, ister diri ister ölü olsun, bir Müslümanın temizliği için mükemmel bir temel sağlar.”
Abdestsiz Yasin kitabı okunur mu?
Kuran-ı Kerim’deki ayetleri abdest ve gusül olmadan okumamalıyız. Bu nedenle Yasin Suresi’ni abdestsiz okumamaya dikkat etmeliyiz. Kuran-ı Kerim’i ezbere okumak caiz değildir, Yasin Suresi ise âdettir. Kuran-ı Kerim Allah’ın kelamı ve kitabıdır.